maanantai 25. huhtikuuta 2016

Onko melua pakko sietää?


Satuin jälleen(ns. p****huussi lukemista, joka luetaan pätkittäin useana päivänä) lukemaan Helsingin sanomien artikkelin: Onko melua pakko sietää? 

Olen jälleen lähempänä suomalaista lakiteknistä problematiikkaa, mutta hyvin kaukana siitä, että siinä olisi jotain järkeä. Laitetaan kaikille tiedoksi, että ette vain vahingossa syyllisty tietämättänne rikokseen, kuten minulle meinasi kerran käydä.  Onneksi Olympus ls-100 tallentimesta oli akku loppu.

"Äänien tallentamisessa pitää olla varovainen. Se voi olla salakuuntelua, josta voi seurata rangaistus. Rikokseen syyllistyy muun muassa silloin, kun kotirauhan suojaamassa paikassa, kuten kotona, tallentaa naapurin keskustelua, puhetta tai muita yksityiselämään, esimerkiksi rakasteluun liittyviä ääniä. Lautalan mukaan kiellettyä ei sen sijaan ole esim. naapurista kuuluvan kovaäänisen musiikin, pesukoneen jytinän tai koiran haukunnan nauhoittaminen." 

En nyt ymmärrä tätä kotirauhan määritelmää. Olen kotona, niin silloin minulla on kotirauha ja se rauha rikkoontuu naapurista kuuluvista äänistä, joita ei voi nauhoittaa rikkomatta naapurin kotirauhaa.

Mahtaako se olla rikollista, jos vaimon kanssa simuloidaan tilanne isännöitsijälle valitusta jätettäessä? Entä jos ei nauhoiteta mitään, vaan tilaan kotiin imitaattorin, joka sitten "tallentaa" kyseiset äänet(joita ei voi siis äänittää, koska syyllistyy rikokseen) ja tämä imitaattori sitten imitoi äänet isännöitsijälle?

Tällaisessa tilanteessa täytyy muutenkin olla tarkkana, jos joku poraa satunnaisesti pitkin päivää kuukausia ja jätätä nauhurin nauhoittamaan 12h ajaksi. Koko nauhoitus on syytä kuunnella läpi, ettet yllättäen istu itse rikoksesta epäiltynä syytettyjen penkillä, jos "poraamisen" kohde sattuu vaihtumaan päivän aikana.

Alan myös hieman ymmärtämään kerrostalolaputtajien ja nimettömien kirjeiden lähettelijöitä, koska tässä ei välttämättä ole kyse siitä, että heillä ei ole rohkeutta mennä valittamaan kasvotusten, vaan pelosta Suomen lakia kohtaan, jossa voit joutua itse syytettyjen penkille, jos vahingossa mokaat ja mainitset hallussasi olevasta nauhoituksesta.

Kotirauha on jokaiselle perustuslain 10 §:ssä taattu oikeus olla toisten häiritsemättä siinä piirissä, joka voidaan katsoa hänen kodikseen. Missäköhän pykälässä nämä mitä voi nauhoittaa ja mitä ei mahtavat olla määriteltynä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti