tiistai 15. maaliskuuta 2016

Polkupyörän venkuttaminen


Luin tiedelehdestä artikkelin miten polkupyörä pysyy pystyssä. 

Tiedemiehet ovat yleensä kirjakieltä suoltavia kummajaisia, joiden höpinöistä ei tavallinen kuolevainen ota selvää kovinkaan helposti. 

Kyseinen artikkeli lähensi minua ja tiedemiehiä muutamalla pykälällä. Papadopouluksen ja muiden(joiden nimiä en jaksa kirjoittaa tähän) mukaan ilmiön selittämiseen tarvitaan 25 matemaattista muuttujaa.  Ymmärrän tämän monimutkaisuuden hyvin, mutta Papadopouluksen mukaan pyöräilijät tekevät intuitiivisesti kaikennäköistä, jotta polkupyörä pysyisi pystyssä. 

Esimerkiksi hyvin hitaassa vauhdissa tajuamme, että ohjaustanko on hyödytön, ja ohjaammekin sen sijaan pyörää VENKUTTAMALLA polviamme. 

Mistä tämä sitten johtuu? Sitä eivät edes tutkijat tiedä, enkä tiedä myöskään minä. Täytyy lähteä tästä nyt tutkimusmatkalle polkupyörällä ja yrittää selvittää miten polvia voi venkuttaa.. herää tosin kysymys, onko tutkijoilla tullut kirjoitusvirhe ja 
kaiken lisäksi ruumiinosat ovat menneet sekaisin. No, ei se mitään. Onhan se tietenkin mahdollista, että pari eri tutkimusta on sekoittunut luotettavissa pilvijärjestelmissä. Virheitä sattuu paremmissakin piireissä;) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti